Cabrils

Alícia Romero a Mas-Colell: “volem la veritat, volem un bon govern, volem més respecte al Parlament i a la ciutadania”

  • Actualizado:
  • Creado:

CiU i ERC salven el conseller d’Economia de la reprovació per la “irresponsabilitat” de presentar dos pressupostos diferents i no voler aclarir quin és el bo.

Alícia Romero.
Alícia Romero.

CiU ha salvat -amb el suport d'ERC- al conseller d'Economia de la reprovació però segueix sense aclarir quin dels dos pressupostos elaborats per a 2015 és el correcte; el que es va presentar al Parlament que fiava més de 2000 milions d’ingressos a la negociació de deutes pendents amb el Govern de l’Estat, o el que es va enviar al ministre Montoro que obtenia una quantitat similar d’ingressos a la venda de més patrimoni i a concessions.

Així ha quedat palès aquesta tarda al Parlament de Catalunya arran d’una moció socialista que proposava la reprovació del Conseller Mas-Colell per aquest fet, “perquè no aconseguim que es justifiqui a qui han volgut enganyar, si al Parlament de Catalunya quan va presentar la seva proposta de pressupost el mes desembre passat, o al Ministeri d’Hisenda quan va enviar a Madrid el Pla Econòmic Financer per a Catalunya”. “Volem la veritat, Conseller, volem un bon govern, volem més respecte al Parlament i a la ciutadania”, ha exigit la portaveu socialista d’Economia al Parlament.

Alícia Romero ha qualificat d’irresponsable l'actitud del Govern perquè tampoc no hi ha manera de saber d’on i com pensen aconseguir els 2.200 M € d’ingressos que són necessaris per quadrar el pressupost i, per tant, “el que exigim al Govern és que sigui seriós i rigorós, que ens diguin la veritat i que no acumulin més deute, tenint en compte que en els 5 anys del Govern de CIU l’han fet créixer 6.315 M €/any; i perquè més deute significa més despesa financera i menys despesa en polítiques socials i econòmiques”.

Romero ha retret Mas-Colell en la seva intervenció bo hagués aprovat per raons ideològiques la reforma de diversos impostos, com successions i patrimoni “amb els que haurien pogut ingressar uns 1.000 M € addicionals”. I li ha insistit en el fet que, segons el Ministre Cristóbal Montoro (a pregunta del diputat socialista al Congrés Joan Rangel), el pressupost d’ingressos bo és l’aprovat al Consell de Política Fiscal i Financera, “és a dir, aquell que diu que els 2.200 M € s’ingressaran amb venta de patrimoni i concessions. I si és així, conseller, què més vol vendre? Què més vol privatitzar?” .“Aquest any 2014 la Generalitat ja ha fet un negoci ruïnós amb la venta de patrimoni. Dels 2.318 M € que havia d’ingressar en venta i concessions n’ha aconseguit menys de 500, i, a més a més, ha venut patrimoni mentre es manté en els edificis venuts pagant en lloguer molts milions més dels obtinguts per la venda”. “Quin negoci és aquest? El d’afavorir els privats?. La pregunta es contesta sola”, ha conclòs la diputada.

Finalment, Alícia Romero ha recordat al Conseller Mas Colell que durant la Comissió d’Economia del 19 de desembre va anunciar que fruit de l’estalvi pels interessos del deute que feia l’Estat, s’obria una nova font d’ingressos per valor de 300 M € per a noves despeses. Una partida de despesa que la moció socialista -que no ha prosperat per la oposició de la suma de vots de CiU i ERC-, proposava que es destinessin a incrementar els recursos per a polítiques socials i de reactivació econòmica.